Saturday, January 5, 2008

surströmming...

Surströmming

Öppnad surströmmingsburk med ofiléade strömmingar i saltlake.
Surströmming är strömming som konserverats genom fermentering. Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingens egna enzymer tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propionsyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också vätesulfid. Sedan läggs strömmingen på konservburkar för att efterjäsa. Att fisken är rutten är en missuppfattning.


Historia
Jäsning av livsmedel är en mycket gammal konserveringsmetod som funnits i årtusenden. Man tror att surströmming är en rätt med mycket gamla anor, men att konserveringsmetoden i Sverige blev mycket vanlig under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av kung Gustav Vasas krigföring. Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt, och effekten blev därmed en jäsning av fisken. Andra typer av fet fisk som lax och öring kan också konserveras på detta sätt. Det som idag kallas gravlax var nog ursprungligen en mer surströmmingsliknande rätt.'

Produktion och försäljning
Surströmmingstillverkningen har sitt centrum kring Höga kusten men tillverkas längs hela Norrlandskusten från Utvalnäs i söder till Kalix i norr, ofta i små familjeföretag i fiskelägen. Den säljs och konsumeras i hela landet, med tonvikt på Norrlandskusten.
Surströmming saluförs traditionellt sett inte förrän fr o m den s k surströmmingspremiären, den tredje torsdagen i augusti. Fram till år 1998 var surströmmingspremiären lagstadgad för att myndigheterna ville försäkra sig om att den saluförda fisken verkligen var tillräckligt mogen. I dag upprätthålls dock traditionen av surströmmingstillverkarna på egen hand.

konsumtion
Surströmming luktar ganska kraftigt, men smakar desto bättre, enligt surströmmingsälskarna. Finsmakare hävdar ofta att förra årets inläggning smakar bäst. Smaken är ganska skarp, och kan sägas likna vällagrad ost (som ju också kan ha en liknande lukt).
De klassiska tillbehören till surströmmingen är kokt potatis (ofta mandelpotatis), rå, eller smörfräst gul lök eller rå röd lök och hårt eller mjukt tunnbröd med smör (messmör är en variant). Även gräddfil, tomat, dill m.m. kan förekomma. Tomat under eller efter måltiden minskar dessutom gasbildning i magen och ger bättre andedräkt. Några tunnhyvlade skivor lagrad Västerbottensost förhöjer njutningen för vissa.

Till surströmming dricks vanligen öl och nubbe, men även här finns finsmakare som hävdar att mjölk passar bäst och att alkohol bara dövar smaken.
Nybörjare rekommenderas ofta att äta surströmmingen i så kallad klämma, vilket är ett mjukt tunnbröd med smör, lök, surströmming och eventuellt gräddfil, då gräddfilen mildrar smaken något.
En klassisk klämma.
Eftersom syrorna som ger surströmmingen dess karakteristiska lukt är fettlösliga, kommer alla fettrika livsmedel (som till exempel smör) som står i närheten av surströmmingsfatet att smaka av surströmming efteråt.

Text hämtade ifrån: Wikipedia

No comments: