Monday, October 8, 2007

nolltollerans...




Nolltollerans för olaglig affischering i Stockholm.
... mjukare strategi i Göteborg.
Hm?!
Detta har varit med mig hela dagen idag...
Läste i DN i morse om detta med nolltollerans och att affischering kan leda till fängelse.

"Stockholm har sedan april infört nolltollerans mot olaglig affischering. "Stockholm ren och vacker" är namnet på en satsning som Stockholms stad driver tillsammans med City i samverkan med polisen.
Illigal affischering är ett dilemma för många städer och som vanligt har myntet två sidor: Å ena sidan vill politikerna ha ett blomstarnde kulturliv där inte bara de som har råd att köpa sig en reklamplats kan synas. Å andra sidan vill man ha det rent och snyggt. Problemet är bekant i Göteborg, men där har man valt en annan väg. Här heter projektet "Trygg vacker stad" och leds av Ingvar Brattfjäll: -Från början hade vi problem med affischering på lyktstolpar och överallt. Vi övervägde att hota och jaga men sedan bestämde vi oss för att vända på kuttingen och hade ett möte med affischerarna för att erbjuda dem fria affischeringstavlor, säger han.
-Tyvärr har det börjat spåra ur på sistone. Nu sitter affischer på lyktstolparna igen och det är världens oordning på tavlorna. Förr fanns det ett "gentleman´s agreement" bland affischerarna att man inte satte över varandra men det gäller inte längre, konstaterar Ingvar Brattefjäll".
Delar hämtat ur DN, måndag 8 oktober 2007.


Vad som irriterar mig är att jag för det första tycker att det är ett i-landsproblem, att jaga och hota de som vill affischera men som kanske inte har råd att köpa en annonsplats.
För det andra så tycker jag att det visar på kreativa invånare, som vill gå ut och affischera om olika aktiviteter, kultur och annat.
För det tredje och kanske den mest fundersamma tanken är, vem fan avgör vad som är vackert och tryggt?!




Affischerare som tas på bar gärning får böra 1000 kronor. Olaglig affischering är ett brott som kan leda till skadestånd eller fängelse, om skadegörelsen är grov.

No comments: