Friday, November 30, 2007

Vilma Velasques...











Vilma Velasques är en kollega till mig som hittat sitt egna koncept för att göra och föra ut smycken i världen. Jag beundrar hennes arbete otroligt mycket, hennes engagemang i Colombia etc.
Det råder delad mening om i vilket "läger" Vilma befinner sig, är hon konsthantverkare när hon har produktion utlagd på annat håll? Är hon designer? Vad är hon???
För mig spelar det inte så stor roll om hon sitter och filar på vart enda smycke själv eller om hon har folk som jobbar för sig, ibland när jag hör resonemanget angående Vilmas vara el. inte vara, så kan jag bli fundersam över andras "småsinthet", är det för att det ser ut som om hon tjänar pengar som diskussionen kommer upp??? Som konsthantverkare ska det inte vara lätt och man ska framförallt inte "gödsla" med sina saker/alster överallt...
(Är det en rådande mening, eller en fundering från min sida som inte har någon grund alls?)

Vilma jobbar hårt för att föra ut sina smycken, hon har sina smycken på olika ställen runt om i Sverige och kommer så småningom att öppna något eget på Gotland i Visby...
Kolla gärna in hennes hemsida: http://www.vilmavelasquez.se









Texten nedan är hämtad från hennes hemsida, och handlar om projektet i Colombia.

Vilma Velasquez AB är ett företag som tror på framtiden, och för att tro på framtiden måste man verka för förändring. Vårt sätt att förändra, kanske till och med förbättra vår omvärld, är det projekt som vi just nu driver i Colombia. Det startade 2006 då jag Vilma Velasquez åkte till Colombia med tanken att förlägga en del av produktionen där. Genom flera lyckliga sammanträffanden mötte jag då familjen Gerrero och började samarbeta med dem.Familjen består av Rocio och Nuri, två kvinnor som lever i ett par förhållande och Rocios två yngsta döttrar Mariluz och Valentina. Rocio har även tre äldre döttrar som har flyttat hemifrån och startat egna familjer. Rocio, kvinnan som vi hittills samarbetat mest med, har haft en svår uppväxt där hon tvingades prostituera sig redan som 11 åring. För fem år sedan, när hon insåg att hon ville försöka skapa en bättre framtid för sina döttrar, lämnade hon sitt liv på gatan. Trots att hon ständigt arbetar hårt bor familjen fortfarande i ett område där prostitution och droghandel är en del av vardagen. Vi anser att anledningen till att Rocios liv, och så många andra kvinnors liv, har sett ut så här beror på de stora ekonomiska klyftorna som finns i vår värld.
Projektets syfte
är att erbjuda kvinnor som Rocio en möjlighet till att utbilda sig och ha ett arbete där dom blir behandlade som likar, ett arbete som dom kan känna sig stolta över. Detta erbjuder vi henne och hennes familj genom att lägga en betydelsefull del av smycke produktionen i deras händer, men även genom att erbjuda Rocio möjligheten att utbilda sig inom smyckekonst vid en skola i Colombia. Rocíos utbildning betalas av oss. I praktiken innebär det att Rocio får en heltidslön, utbildar sig i tre timmar om dagen och arbetar med smycken de resterande fem timmarna. Målet med utbildningen är att hon ska känna stolthet men även att hon i framtiden ska kunna leda en egen verkstad. En verkstad där de andra anställda har samma möjlighet till att kombinera utbildning och arbete som hon har nu.
Vår vision:
Är att ge kvinnor makt över sitt eget liv genom att ge dem utbildning och arbete. Vi vill helt enkelt erbjuda kvinnorna en möjlighet till att själva förändra sin livssituation.

No comments: